Ποικιλίες Καφέ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ του καφέ, που αλλιώς ονομάζεται "καφέα", είναι αειθαλές. Ζει 20 έως 40 χρόνια και ευδοκιμεί σε ήπιες σταθερές θερμοκρασίες, με βροχές και ηλιοφάνεια (γύρω από τον Ισημερινό). Είναι περίεργο ότι τον καλύτερο καρπό του τον παράγει όταν καλλιεργείται σε μέρη που δεν αποτελούν το φυσικό του περιβάλλον, όπως το ηφαιστειογενές έδαφος. Μπορεί να φτάσει μέχρι 8 μέτρα ύψος, συνήθως όμως κλαδεύεται στο 1,20 - 1,50 μέτρα. Για να καρπίσει παίρνει 4-5 χρόνια. Ο ΚΑΡΠΟΣ για να ωριμάσει χρειάζεται 9-11 μήνες, σε διάφορες εποχές του χρόνου. Ο ΚΟΚΚΟΣ του καφέ είναι το κουκούτσι ενός καρπού που μοιάζει με κεράσι.

Υπάρχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικά είδη δένδρων, αλλά τα πιο γνωστά είναι αυτά που παράγουν τον καφέ ARABICA και αυτά που παράγουν το ROBUSTA. Η ετήσια παραγωγή παγκοσμίως και στα δύο είδη καφέ φτάνει τα 7 εκατομ. τόνους με το 70% να είναι ARABICA και το υπόλοιπο 30% να είναι ROBUSTA.

ARABICA

Ευδοκιμεί σε απότομες βουνοπλαγιές και χρειάζεται δυνατές βροχοπτώσεις και σκιά. Είναι ο μοναδικός καφές που πίνεται χωρίς να αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες. Είναι αρωματικός και πολύ καλής ποιότητας

ROBUSTA

Χρειάζεται πιο ζεστό κλίμα και σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Είναι πιο ανθεκτικός στις ασθένειες, μπορεί να καλλιεργηθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο και να επιβιώσει με λιγότερες βροχοπτώσεις. Ο καρπός του δεν έχει τόσο πλούσια γεύση, είναι φθηνότερος στην αγορά και πλουσιότερος σε καφεΐνη. Είναι κατάλληλος για χαρμάνια και για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ.

Από τον τροπικό του Καρκίνου, τον Ισημερινό, μέχρι και τον τροπικό του Αιγόκερου, σε όλη την υδρόγειο, το κλίμα και το έδαφος είναι ιδανικά για την καλλιέργεια του καφέ. Στην Ανατολική Αφρική και την Αραβία καλλιεργούνται καφέδες με γεμάτο σώμα και μεγάλη ποικιλία στη γεύση και το άρωμα, από ήρεμους και απαλούς, μέχρι ατίθασους και εξωτικούς. Στην Κεντρική Αμερική καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία ARABICA. Από τη Βραζιλία, με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως, ως την Τζαμάικα, που παράγει τον περιζήτητο Blue Mountain και τη Χαβάη, καλλιεργούνται καφέδες αρωματικοί, μεστοί στη γεύση και ιδανικοί για το πρωινό ξύπνημα. Τέλος στην Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού καλλιεργούνται καφέδες με τις πιο εξωτικές γεύσεις. Έχουν γεμάτο, απαλό χαρακτήρα, πλούσια γεύση και σπιρτάδα.

NEWSLETTER

  1. Όνομα & Επώνυμο(*)
  2. Email(*)


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. Κέντρο: 2810 380960

Φαξ: 2810 380961

Τηλ. Κατ/τος: 2810 220440

Email: info@dandalis.gr

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Οδός Ι&Β, 71500, Ηράκλειο Κρήτης